Framing in educatieve video’s

Om het verhaal begrijpelijk te maken, zowel doelgericht als visueel, zijn er een paar eenvoudige regels te volgen. Elke regel kan natuurlijk worden gebroken, en dit is regelmatig het onderwerp van pogingen om zichzelf te singulariseren, maar het resultaat is vaak teleurstellend.

De planwaarde

Het is aan u om de planwaarde te kiezen aan de hand van de context. Grotere schoten zullen worden gebruikt om de schietlocatie te lokaliseren indien dit gerechtvaardigd is. De dichtstbijzijnde foto’s van het gezicht van het personage richten de aandacht van de toeschouwer op de blik en daarmee op de gevoelens die worden geuit. In educatieve video’s hebben de taille- en borstfoto’s over het algemeen de voorkeur.

De regel van derden

De manier om de samenstelling van het gekozen plan te behouden is het respecteren van de regel van derden. Dit bestaat uit het plaatsen van het hoofd, het gezicht of de ogen (afhankelijk van de opname) ongeveer op een denkbeeldige horizontale lijn op het bovenste derde deel van het beeld.

Het uiterlijk

Als we naar een spreker luisteren, zoeken we natuurlijk naar oogcontact. Dit is dus ook belangrijk in educatieve video’s. Als de video wil uitdrukken dat de leraar zich rechtstreeks tot de leerling richt, zullen we de voorkeur geven aan een kader dat naar de camera gericht is, waarbij de leraar recht in de lens van de camera kijkt (alsof hij met de leerling in zijn gezicht praat).

In sommige contexten is het gefilmde onderwerp niet direct gericht op de kijker die de video bekijkt, maar op een derde persoon: journalist of interviewer. De persoon die de video bekijkt is dan een toeschouwer van een dialoog die plaatsvindt tussen twee andere personen. Dit is het geval in nieuwsberichten in het algemeen (JT…). In onderwijsvideo’s is dit bijvoorbeeld het geval in interviews met deskundigen. Het gefilmde onderwerp kijkt dus niet recht in de camera, maar een beetje zijdelings, omdat hij eigenlijk tegen iemand praat die vlak naast de camera staat. En dit zelfs als de interviewer niet in het veld verschijnt.

De 180°-regel

Deze regel is van toepassing in het kader van een dialoog tussen twee personen. Het principe is eenvoudig. Laten we ons een virtuele lijn (gezichtslijn) tussen twee karakters voorstellen, alle opnames (hoofd, velden en tegenscène) zullen aan dezelfde kant van deze lijn gemaakt moeten worden.

In het kader van educatieve video’s komt dit geval voor tijdens een dialoog tussen de docent en een gast of tijdens een debat tussen twee docenten.

Maar laten we een voorbeeld nemen van een sentimentele middag soapserie, die de dialoog hoog in het vaandel heeft staan. Laten we ons een rijke dialoog tussen twee karakters voorstellen. Wat is volgens u het juiste schot?

Uiteindelijk

De bovenstaande elementen zijn alleen bedoeld om u te begeleiden, ze hoeven niet per se tot op de letter te worden gevolgd.

Vertrouw op je eigen gevoel voor esthetiek en probeer de dingen uit als de context het toelaat.